02 215 51 69mabru@mabru.be

Actualités
de Mabru

Laurent Nys benoemd tot Ridder in de Kroonorde

Laurent Nys benoemd tot Ridder in de Kroonorde naast de Belgische gastronomische pioniers Pierre Wynants, Freddy Vandecasserie en Jean-Pierre Bruneau.

 

Zijne Majesteit de Koning heeft, op voorstel van minister-president Rudi Vervoort, beslist om Laurent Nys in de rang van “Ridder in de Kroonorde” te verheffen. Deze eervolle onderscheiding werd officieel uitgereikt op vrijdag 21 juni in de lounges van het beroemde restaurant “Comme chez soi”, in aanwezigheid van symbolische persoonlijkheden van de Belgische gastronomie die ook werden onderscheiden.

 

De Kroonorde werd opgericht in 1897 en beloont verdienstelijke diensten bewezen aan België op verschillende gebieden, waaronder economie, kunst, cultuur en andere gebieden van algemeen belang.

 

Een van de nieuwe leden is Laurent Nys, al bijna tien jaar algemeen directeur van de Vroegmarkt in Brussel. De Vroegmarkt beschikt over een terrein van 14 hectare waar een honderdtal groothandelaars en producenten gevestigd zijn die leveren aan alle spelers in de Belgische voedingssector. De Werkhuizenkaai voert wekelijks 15.000 ton aan producten door om restaurants en kruidenierswinkels van het Koninkrijk te bevoorraden.

 

Laurent Nys wordt geëerd voor zijn vele bijdragen:
• Promoten van de Belgische gastronomie: In nauwe samenwerking met de Mastercooks of Belgium heeft hij zijn steentje bijgedragen bij het promoten van Belgische chefs. De zalen van de Vroegmarkt zijn nu vernoemd naar de chefs die vandaag worden geëerd. Hij neemt actief deel aan de wedstrijden en activiteiten die door The Mastercooks of Belgium worden georganiseerd om hun vak te promoten.
• Internationale invloed: Laurent Nys, als enige Belg verkozen tot lid van de raad van bestuur van de Wereldunie van Groothandelsmarkten, een internationale organisatie die alle groothandelsmarkten ter wereld verenigt en die wordt voorgezeten door de voorzitter van Rungis, heeft ervoor gezorgd dat Brussel de locatie wordt voor het volgende congres van de organisatie, in oktober 2025. Brussel wordt dus voor enkele dagen de wereldhoofdstad van de groothandelsmarkten.
• Duurzaam en maatschappelijk engagement: Onder leiding van Laurent Nys is bij Mabru de grootste fotovoltaïsche installatie van Brussel gebouwd, met meer dan 26.000 zonnepanelen. Er is ook een systeem voor voedselherverdeling opgezet, waardoor elke dag bijna 2 ton onverkocht voedsel kan worden gedoneerd aan mensen in nood, in samenwerking met het Brusselse OCMW (DREAM-project).
Andere onderscheidingen werden ook toegekend aan drie sterrenchefs die hun stempel hebben gedrukt op de Brusselse gastronomie: Pierre Wynants van “Comme chez soi”, Freddy Vandecasserie van “La Villa Lorraine” en Jean-Pierre Bruneau van het restaurant “Bruneau”.

 

Pierre Wynants, de derde generatie die het restaurant “Comme chez Soi” in hartje Brussel runde, stond 45 jaar achter het fornuis van dit etablissement dat in 1926 werd opgericht door zijn grootvader Georges Cuvelier. Hij behaalde zijn derde ster in 1979. In 2006 gaf hij het stokje over aan zijn schoonzoon Lionel Rigolet en zijn dochter Laurence, die in 2026 de 100ste verjaardag van het restaurant zullen vieren.

 

Freddy Vandecasserie was de historische chef van Villa Lorraine, gelegen aan de rand van het Ter Kamerenbos, een rol die hij op zich nam vlak na het behalen van een derde Michelinster in 1972, een historische primeur buiten Frankrijk. Na 50 jaar beëindigde hij zijn carrière bij La Villa, maar zette hij zijn familieavontuur in 2012 voort in restaurant De Mayeur, dat zijn zoon in Sint-Pieters-Leeuw had geopend.

 

Jean-Pierre Bruneau opende zijn restaurant “Bruneau” in 1975, aan de voet van de basiliek van Koekelberg.
Hij werd in 1977 bekroond met een eerste Michelinster, gevolgd door een tweede in 1982 en een derde in 1988, die hij tot 2004 wist te behouden. Jean-Pierre was een van de eersten die groenten eerde in de haute cuisine. Hij heeft een aantal chefs opgeleid die nu hun eigen restaurants hebben, waaronder Karen Torosyan, David Martin, Axel Colonna-Cesari en Thomas Locus.

 

Deze emblematische figuren van de Belgische gastronomie werden geëerd voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de culinaire reputatie van Brussel en België.